Úvod » Rakytníkové výrobky » Rakytníkový čaj + Řebříček (50 g)
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dřevina tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody. Tyto kuličky plné slunce byly vypěstovány na Vysočině a jsou plné vitaminu C. Rakytníkové úsušky jsou „zbytky“ po lisování plodů rakytníku. Používají se k přípravě čajů, po rozdrcení jsou vhodnou přísadou do sladkých i slaných těst (viz „rakytníková drť“).
Dle pověsti si již Achilles ošetřoval rány utržené v Trojské válce vytvalou bylinou - řebříčkem obecným (Achillea millefolium). Na „myší ocásek“ můžete narazit při procházce na louce, pastvinách, rumištích, na okrajích silnic, ale i na větších nekosených zahradách. Květy a natě obsahují glykosidickou hořčinu, silici s obsahem azulenu, alkaloidy, flavonoidy, tříslovinu, cholin, aldehydy, kyseliny mravenčí, octovou a salicylovou a fluoreskující a fotosensibilizující látku ze skupiny furokumarinů. Ačkoliv naši předci neznali toto "přesné" složení, věděli, že mít po ruce řebříček, je výhra.
Stejně jako se vším, i tady platí, že „méně je někdy více“. Vnitřně je rostlina ve větších dávkách jedovatá. Při dlouhodobém užívání nebo při předávkování se mohou objevit závratě, omámení a bolesti hlavy, které způsobuje toxický thujon obsažený v silici. Těhotné ženy by si měly zcela odepřít doušek řebříčkového čaje.
Takže „přiměřeně, přiměřeně“ - na zdraví se šálkem rakytníkového čaje s řebříčkem.
Směs rakytníkových úsušků (70 %) a lístků řebříčku (30 %) - obsah 50 g.