Úvod » Nadváha, hubnutí » Zelený čaj - dóza (150 g)
Zelený čaj – GUNPOWDER – dóza 150 g
- Viridi tea - Green Tea - zná lidstvo už více než 5 tisíc let. Je považován za pravý, skutečný čaj. Mezi největší producenty patří Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie.
Vyrábí se z lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis či též Thea sinensis), který se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech. Kvůli sběru lístků se zde nenechává dorůst do výšky větší než 1 m, ale v přirozených podmínkách může dosáhnout velikosti 5 – 15 m, vyjímečně i 30 m.
Tato stálezelená rostlina s listy různé velikosti je poměrně nenáročná, dobře snáší různé klimatické podmínky, ale vyžaduje velké množství srážek po celou dobu roku. Zajímavostí je, že si jeho květy můžeme užít na podzim a po celou zimu
Kvalita čaje se odvíjí od jeho druhu, místu pěstování nebo četnosti sklizně. Lístky z nových keřů se začínají sklízet již po třech letech, ale u čajů vyšších sort to bývá později, třeba i za 30 let. Zatímco "obyčejné thé" se sklízí celoročně, ty kvalitnější i jen třikrát až čtyřikrát do roka.
Zelený čaj obsahuje katechiny, kofein (tein), vitaminy B, C, E, P, minerální látky jako vápník, fosfor, zinek, mangan... pektin, chlorofyl...Velmi často se pije pro zahnání únavy. "Čajový" kofein se totiž uvolňuje do krve pomaleji než ten kávový, a proto má delší účinnost a nezatěžuje srdečně – cévní systém.
Nelze stanovit „správný“ způsob přípravy čaje. Každá sklizeň i stejného druhu je vždycky odlišná a prožitek spojený s čajováním spočívá také v experimentu a odhalování kvalit nápoje, který se připravuje.
V Evropě se potřebné množství čaje odměřovalo na malé lžičky, což vedlo k zažití pojmu "čajová lžička". Kvalitní čaje ale mají různou sypnou hmotnost a velikost listu, proto se k přípravě kvalitního zeleného potěšení doporučuje potřebné množství spíše odvažovat (než odměřovat) – na 1,5 dl nápoje asi 2 – 4 g čaje.
Pozor!
Zelený čaj zalévejte vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60 - 80 °C, jinak zničíte vitamíny a antioxidanty, navíc Vám čaj může zhořknout. Délka luhování závisí na konkrétním druhu čaje. Čajové lístky můžete zalít opakovaně, vždy s prodloužením délky luhování. Nejkvalitnější bývá druhý nálev, kdy se z lístků uvolní většina aromatických složek. Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni. Aroma často nese květinovou nebo ovocnou stopu. V řadě případů je zelený čaj lehce svíravý a osvěžující, přirozeně nasládlý. Nálev může mít velmi světle žlutou až žlutozelenou barvu, výjimkou není ani barva sytě zlatožlutá.
Lístky tohoto zeleného čaje pěstovaného v Číně jsou srolovány do kuliček připomínající kuličky střelného prachu, proto dostal přívlastek „gunpowder“. V češtině je označován jako „střelný prach“ nebo „perlový čaj“. Je pěstován v čajových zahradách bez použití umělých hnojiv.
1 šálek zeleného čaje denně = blaho pro Vaši mysl i tělo.
Víte, že
- portugalsští obchodníci dováželi čaj z oblasti Macaa a tak jméno přijal z kantonské čínštiny jako čcha, odtud je český název "čaj"?
- se zelený čaj výborně hodí k tlumení kocoviny?